top of page

Att tänka på som 

Sällskapsköpare

Jag tror att när man bestämt sig för att man vill utöka sin familj med en katt så är det nog lätt att få lite av ett tunnelseende. Det enda man ser är katten i periferin, Där... inte så mycket annat, utan bara den där underbart söta katten som man vill få hem så snabbt som möjligt. 

Saker som är viktiga att undersöka:

Jag tänker att när man köper en sibirisk katt, så vet man att det kommer att kosta några tusen för denna underbara ras.
Som med alla "dyrare köp" så brukar jag själv undersöka och ta reda på lite saker just så man inte sedan inser att man har köpt "grisen i säcken".
(Jag måste erkänna att det har hänt mig några gånger).

Så jag kommer att ta upp lite saker/fakta som man själv kan undersöka, och vilka två verktyg man kan använda sig av innan man sätter sig och skriver ett avtal med en uppfödare:

  1. Findus SVERAKs Stambok för raskatter

  2. PawPeds sibiriska databas
     

Kattförbundet SVERAK (Sveriges Kattklubbars Riksförbund), är en ideell förening och den svenska centrala organisationen av SVERAK-klubbar med enskilda klubbmedlemmar.

Jag tänker visa hur man kan gå in på deras stambok, Findus, som jag nämnde ovanför och förklara för er hur ni själv kan undersöka en potentiell katts stamtavla och dess uppfödare. 


Ni kan lära er hur ni kan ta reda på saker som:

  1. Har katten/föräldrarna hög inavelsgrad (detta kan leda till många sjukdomar, och andra problem).

  2. Finns katten/kattungen registrerad i SVERAK för att styrka att den är renrasig? ( läs mer om stamtavlor här ).

  3. Har både föräldrarna fått medgivna avel och hälso-godkännande? 

  4. Hur många avkommor har föräldrarna redan fått? 

Hur finner man informationen? 

Jag tycker man kan söka både inne i SVERAK-Findus och i Pawpeds, då inte all information läggs in under båda emellanåt. Jag har använt mig av mina egna katter i exemplen nedanför. 
Klicka på respektive bild för då blir texten mer lättläst :)

SVERAKs grundregler:

 

 

Här kan du läsa om SVERAKSs grundregler, se särskilt paragraf 2 och 3 uppfödar- och aveletik.

 

Tyvärr så finns det kattfabriker där "backyard breeders" prioriteringar är att tjäna pengar, och skär ner på viktiga saker som regelbundna hälsotester, kvalitetfoder och mycket annat.
Det behöver inte nödvändigtvis vara någon som föder upp katter i ohygieniska förhållanden, utan det kan vara uppfödare som har flertal kullar samtidigt hos olika fodervärdar per år.


(Hur ska man kunna lära känna varenda kattunge som man ska sätta i rätt familj och veta att de alla blivit bra socialiserade om man har 5-10 honor på foder och samtidigt kanske har egna kullar hemma?) .

BB_edited.jpg

PawPeds

PawPeds.com registrerades i år 2000 av grundarna  Kjell Högström, och paret Peter och Ulrika Olsson. Ulrika är en välrenommerad uppfödare, föreläsare och utbildare som har 30 års erfarenhet av avel- och hälsofrågor .Hon har även suttit som ledamot i SVERAKs avelsråd och hälsokommitté, hon har varit internationell FIFe-domare samt redaktör för Maine Coon-kattens tidning ett tag på 1990-talet.

PawPeds är en hälsodatabas för olika raser med diverse hälsoprogram. Den har även utökats till att även omfatta utbildningar, kurser samt har ett bibliotek där man kan finna allt från olika forskningsstudier, till katters stamtavlor och HCM resultat.
Ibland kan det ske att HCM resultaten inte hunnits att läggas in i PawPeds (och även i SVERAK), det betyder inte per automatik att katten/katterna inte har testats.
Kontakta istället uppfödaren och fråga varför det saknas HCM resultat. 
Tänk på att du har alltid rätt att kräva att se testresultat, oavsett om det gäller HCM, PKD eller andra tester som uppfödaren säger har blivit gjorda.

Pawpeds logga 2.jpg
bottom of page