top of page

Olika sorts uppfödare och kattfabriker...

Uppfödarvärlden är inte som man tror...

Jag började för några år sedan som uppfödare.

Novis och "ville tro det bästa om människor"

Tyvärr kan man inte göra det när man ska köpa en katt, oavsett om den är för sällskap eller för avel.

Det finns människor som dels tycker det hade varit "roligt att ta en kull eller två" på sin  sibiriska katt. Ofta säger de inte till uppfödaren om sina planer, utan de säger att katten ska kastreras, och sen gör de inte det trots allt. 

Vi uppfödare behåller ju i kullen den som är bäst lämpad för avel, och säljs som avelskatt. De andra blir sällskapskatter - inte för att de är mycket sämre, men man ska ju inte använda alla i en kull för avel. Det finns ett regelverk som ska följas enligt SVERAKs grundregler.

När en sällskapsköpare bestämmer sig för att ta en kull/kullar på sin sällskapskatt så har de "blivit en indirekt uppfödare av katter" för de har avlat/parat på sin katt.

Uppfödare per definition betyder = En uppfödare är någon som sysslar med att avla djur av någon art för försäljning.

Har man då tagit ett sådant beslut så har man även ett ansvar, inte bara för rasen men mot uppfödaren som troligen lagt ner mycket arbete på sin uppfödning. Dessutom får man ett ansvar gentemot de som köper kattungarna från sin egna parning.
 

  • Ditt ansvar blir att lära dig och läsa på om rasen du vill avla på.

  • Ditt ansvar blir att testa din hona/hane för att se till att att de inte bär på sjukdomar som är vanliga inom rasen du valt att "söt-avla" på.

  • Ditt ansvar blir att para den katten du har med samma ras som den är - i detta fall en Sibirisk katt med stamtavla, parar du men en annan ras så tillför du även den kattens ras potentiella rasrelaterade sjukdomar till den kommande kullen. 

  • Ditt ansvar blir att vara ärlig mot uppfödaren du köpt en raskatt från att du är eventuellt  är intresserad av avel,  då kan de åtminstone vägleda dig i din Uppfödare resa. De kanske kan erbjuda dig en katt på foder istället, så att den bästa katten går vidare till avel, istället för att du/ni ska avla på en katt som sålts till sällskap.

bottom of page