top of page
  • Skribentens bildPaulina

Kostnader av katt och avel

Uppdaterat: 11 maj

Det är ingen billig hobby att avla Sibiriska katter. Speciellt om man är noga med att testa regelbundet för HCM, tarmparasiter och göra DNA tester. Det kan ses som mycket pengar för en raskatt. Men först och främst så ligger priserna för sibiriska katter från 14- 20 000+ (beroende på vart man köper den och hur stamtavlan ser ut).

Utöver inköpspriset- samt oftast resa dit och hem (har hämtat två honor utomlands) så har jag 5 stycken HCM tester ( ca 1400-1700 kronor styck) som ska göras på katter som jag avlat på då jag följer Pawpeds hälsoprogram för HCM. Dessutom ska det göras PKD test på alla avelskatter som kostar ca 900 kronor, samt så tar jag tarmparasit prover på mina katter hemma (de kostar ca 1100 kronor styck). Jag tar dessutom alla mina avelshonor till minst en kattutställning så att jag kan få "neutrala bedömningar" av domare att jag avlar på rastypiska katter. Hittills har jag varit i Örebro samt i Göteborg. När man stannar över en helg på hotell, samt resa upp och ner, plus anmälningsavgifter så hamnar man på ca 4-5000 kronor.

Visst, att åka på utställning är inte ett krav för avel, men jag har känt att jag måste ta åtminstone mina honor just för att få dem utvärderade så att jag vet att jag avlar på honor som är rastypiska och på så sätt gynnar rasen med min avel. Sen har vi utgifter som när man lånar en hane. Det är sällan (här i Skåne iallafall) som man finner just det man söker i en hane. Jag hade turen att finna Bigben, som är pappa till min B-kull. Men med min A-kull så fann jag det jag sökte i Oslo. Så det var resan dit, samt parningsavgifter som man betalar för hanar. Som brukar ligga på 20% av försäljningspriset per kattunge. Vissa tar dessutom språngavgift som kan ligga på 500- 3000 kronor. Vissa kan tänka att man sparar pengar på att ha egna hanar, och det gör man säkert när man har avlat i något år. Men för mig som är ny så har det bara varit utgifter. Man sätter en hane på foder (och då har man alltså inte fått in pengar för hanen som man fått om man sålt den. Sen är det HCM, PKD, DNA tester som ska göras osv.)

Det finns en risk med hanar då de kan börja strila, och jag har hört många uppfödare som fått kastrera sina hankatter innan de fått de 5 parningarna på sina hanar. Och då går man back direkt. Sen har vi kostnaderna som kommer från att honan blir dräktig. Hon börjar äta dräktighetsfoder, och tyvärr så har priserna gått upp på foder. Speciellt vi som föder upp våra katter på kvalitetsfoder. Även om man får rabatter på vissa ställen som uppfödare så är bland annat matkostnaderna något som kostar mycket. Vissa gör även ultraljudsundersökning på sina honor för att få bekräftat att honan faktiskt är dräktig, och det går på ca 1000 kronor. Jag hade en skendräktighet, eller vad det nu var med Helianta, så jag funderar skarpt på att ultraljuda kommande honor så man vet om de är dräktiga. Det var tungt att behöva kontakta de som är på min intresselista och säga att tyvärr blir det ingen kull. Och där är människor som väntat sen förra året. Sen har vi när kattungarna föds och stannar hos uppfödaren i 12-14 veckor).

Då har vi dessa kostnader:

Kvalitetsfoder när de börjar äta vanlig mat (mush, nötfärs, babymousse, torrfoder osv)

Veterinärbesök

Vaccinationer

Chipmärkning

Besiktningar

Stamtavlor

Dolda fel försäkringar

Kattungepaket till alla kattungarna

Leksaker

Kattsand (i massor)

Slitage på det egna boendet (kattungar kan klösa på möbler osv)


Det är lite av kostnaderna som vi uppfödare täcker i kostnadspriset för kattungarna. Sen får man inte glömma att det är en raskatt, med förhoppningsvis fina stamtavlor. En stamtavla kanske inte betyder så mycket för en sällskapsköpare. Men det är i den man kan se om det finns inavel, om det är "friska katter" i stamtavlan, och man kan även se om det ligger katter från kattfabriker i den. Varför jag tar upp kattfabriker är för att oftast så testar inte de sina katter regelbundet, så med andra ord så vet man inte om det finns friska eller sjuka katter som det avlats på.


Jag gör ingen vinst på att avla, men jag kan inte heller gå back ekonomiskt för att avla. Vilket jag gjorde förra året. Och i år så har kostnaderna gått upp som jag nämnde tidigare, allt från foder, veterinärsbesök osv. Så jag kommer att höja priset i år för mina kattungar. Istället för 15000 så kommer jag att ta 16000.


Man behöver inte köpa en sibirisk katt för 16000, men om man vill ha lite av en kvalitetsstämpel så får man hos mig det man betalar för.

En frisk vältestad katt, vars föräldrar har friska, vältestade linjer, och de har fått den bästa started på sina liv med kvalitetsfoder och dylikt.


/Paulina
27 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Yorumlar

5 üzerinden 0 yıldız
Henüz hiç puanlama yok

Puanlama ekleyin
bottom of page