top of page

Om den 
Sibiriska rasen

433839093_745159117751387_6018075308356264591_n_edited.jpg

Deras Story

Precis som namnet säger så härstammar den sibiriska katten från Rysslands Sibirien.

På 1700-talet invandrade nomader, jägare & fiskare till Sibirien tillsammans med sina katter. Kanske tack vare sammanslagningen av lokalt förekommande katter och/eller det tuffa klimatet gjorde att katterna utvecklades till att få en lång, tjock vattenavstötande päls. Dessa katter utvecklades till en frisk och härdig ras i det bistra klimatet där endast de starkaste klarade sig.

Det var först på 1980-talet som rasen uppmärksammades av ryska kattklubbar. Rent genetiskt sett har dessa katter varit åtskilda från europeiska katter i över 100 år, vilket gjorde dessa katter väldigt intressanta och unika. De första sibiriska katterna kom inte till Sverige förrän runt år 2000.

 

Rasen är känd för att vara social, intelligent, vacker, pratsamma och tillgiven. Sibirer har även blivit väldigt populär hos allergiker eftersom att det har visat sig att många allergiker tål dem.
Den är dessutom väldigt nyfiken och lekfull. Sibbar är en relativt aktiv ras som tycker om att lära sig saker, och, det är inte ovanligt att de kan öppna dörrar, apportera eller gå i koppel.

Många sibiriska katter har en kärlek för vatten och lekar gärna nära eller i vatten. Med det sagt så är alla sibirer sina egna individer, som utvecklar sin egen personlighet och preferenser för vad de tycker om, eller inte tycker om.

                         - delvis källa: sibiriskkatt.se, sibiriskakatten.se, SVERAK

bottom of page